PETA KORIZMENA NEDJELJA (A) – 2020.

Za mlade i malo mlađe...

A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov (Rim 8,9)

Duhovna priča preuzeta je iz knjige Drugačije Evanđelje, slike i zgode uz nedjelje i blagdane, autora Darka Tomaševića.

Učeništvo

Mladića je poučavao umjetnik čiji su vitraji bili među najljepšim vitrajima na svijetu. Učenik nije bio ni blizu učiteljeve genijalnosti pa je jednoga dana uzeo učiteljev alat misleći  da će mu to pomoći da i sam počne stvarati velika djela. Nakon nekoliko tjedana mladić se obrati svome učitelju: „Ništa mi bolje ne ide s tvojim alatom nego što mi je išlo s mojim.“ Učitelj mu reče: „Ne treba ti, dakle, učiteljev alat nego ti treba učiteljev duh.

Pravi učitelj druge poučava onomu što sam dobro poznaje, ono u čemu je prokušan, ono što svjedoči i ono što želi. I štogod to bilo istinski učitelj predaje ono što jest. Zato nema boljeg učitelja od Isusa Krista.

Dok u ovim danima svoje znanje stječeš putem različitih medija komunikacije nemoj zaboraviti niti svoja Učitelja duše. Obrati mu se kroz molitvu koju mu valja upućivati svaki dan. A nakon molitve ostani koji tren u tišini jer upravo u tišini najbolje se čuje riječ našega učitelja Isusa Krista. 

Također, nemoj zaboraviti ni svoje zemaljske učitelje, nastavnike, profesore koje ovih dana više čuješ neg li vidiš. Nađi danas vremena i pomoli se za njih.

Za malo starije...

Duh onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama (usp. Rim 8,11)

U Poslanici Rimljanima Pavao nam potvrđuje da je spasenje Božji dar. U današnjem drugom čitanju Pavao donosi usporedbu između grijeha i Duha, između tijela i Duha, dakle života s Kristom ili bez Krista. Pošto su kršćani djeca Božja, Pavao ih potiče da tako i žive, hodeći po Duhu, a ne prema požudama tijela. Duh Kristov ujedno je i „Duh onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih“ (Rim 8,11), odnosno Duh oca nebeskog. Sada taj isti Duh prebiva u nama tako da se i mi uistinu možemo nadati da će i nas Bog uskrisiti od mrtvih.

Prisutnost Duha Kristova u nama već je sada sigurnost u oslobođenje, u božanski život, u nadu u vječni život, u buduće uskrsnuće.

Iako smo kao vjernici, u ovim trenutcima, sve više svjesni da se nećemo okupiti oko oltara Gospodnjega u našim župnim crkvama i proslaviti svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova nemoj gubiti nadu. Dar vječnoga života koji nam nudi uskrsli Krist učvršćuje i našu vjeru da ćemo i mi jednom uskrsnuti na život vječni. A dok se nalazimo u zemljskim zgodama ili nezgodama neka nas u vjeri učvršćuje upravo ponuda spasnje i vječnoga života u koju kao kršćani vjerujemo, za koju molimo i kojoj se nadamo. 

Podijeli