Nacionalna peticija „Imam pravo živjeti“ krenula po cijeloj Hrvatskoj

Na održanoj konferenciji za medije građanska inicijativa Prolife.hr na zagrebačkom Cvjetnom trgu i službeno je objavljen početak nacionalne peticije "Imam pravo živjeti" za zaštitu nerođenih i pomoć majkama koje žele roditi svoje dijete. Potpisivanja će se provoditi po glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske, kao i po svim župama u Hrvatskoj.

Građanska inicijativa Prolife.hr predstavila je u petak nacionalnu peticiju “Imam pravo živjeti” kojom, kako ističu, traže maksimalnu zaštitu nerođene djece i pomoć ženama, a potpise, koje će predati Vladi i Saboru, prikupljat će od 19. ožujka do 16. travnja.

Potpise će u idućih 40 dana prikupljati diljem Hrvatske, u svim gradovima, selima, župama i biskupijama, a peticiju je moguće potpisati i na internetskim stranicama inicijative Prolife.hr.

Traže zakone za zaštitu nerođene djece.

Organizatori očekuju veliki broj potpisa, a nisu željeli govoriti o konkretnim zakonskim odredbama koje traže, poručivši tek da očekuju zakone koji će maksimalno zaštititi nerođenu djecu, uzimajući u obzir medicinsku činjenicu da život počinje od začeća. 

Internetska peticija već je započela 2. ožujka, na dan objave presude Ustavnog suda, koji je odbio zahtjev za zabranom prava žene na pobačaj i naložio Saboru da u roku dvije godine donese novi zakon umjesto tzv. Zakona o abortusu iz 1978. godine. 

“Želimo skupiti što više potpisa koje ćemo poslati Hrvatskom saboru i Vladi, kako bi sukladno odluci Ustavnog suda u iduće dvije godine donijeli novi zakon o nerođenima”, kazala je na konferenciji za novinare predstavnica inicijative Mateja Glavaš. 

Napomenula je da su četiri medicinska fakulteta ocijenila da ljudski život počinje trenutkom začeća, stoga traže od političara i vlasti da se kod kreiranja novog zakona vode odlukom Ustavnog suda i znanstvenim mišljenjem te da “ne dopuste ideološkim pretpostavkama da nadvladaju te znanstvene činjenice”. 

Traže da hrvatska vlast s konkretnim mjerama pomogne trudnicama i pobrine za njih, te da u odbore koji će biti oformljeni za kreiranje novog zakona uđu stručni ljudi i suradnici koji će “pomoći da se maksimalno zaštiti nerođeni život”. 

Od Vlade očekuju da konkretnim novčanim mjerama podupire sigurne kuće i izgradi nove kuće u kojima će se zlostavljane žene lakše odlučiti na rađanje. 

Predsjednik Zaklade Vigilare Vice J. Batarelo izjavio je da imaju spremnu cijelu mrežu za prikupljanje potpisa. 

Nije peticija za referendum već pritisak na Vladu 

“Ova peticija nije za referendum, već je klasična peticija – pritisak na Vladu da donese pravedne zakone za nerođene i da se pomogne ženama. Ovo je proces. Nakon peticije idu razgovori i radne skupine, a vrijeme će svoje pokazati”, istaknuo je Batarelo. 

“Pokušat ćemo dobiti pravni legitimitet da ono što radimo podržava velika većina građana”, rekao je odvjetnik Hrvatskog pokreta za život i obitelj Mario Vojvodić. Potpisi na peticiji su osnova na kojoj će u drugoj fazi postupka pokušati “na neki način prisiliti zakonodavca da uzme u obzir argumente koje su prikupljali više od šest mjeseci, a koji su pravne, medicinske i bioetičke naravi”. 

Vojvodić je najavio da će se niz stručnjaka priključiti pravnom timu koji će razgovarati s predstavnicima Vlade i Sabora. “Želimo da ova bitka za život bude pravna, a ne temeljena na emocijama i vjerskim uvjerenjima”, ustvrdio je. 

Vlada i Sabor moraju uskladiti zakonodavstvo sa svim medicinskim i bioetičkim istraživanjima koja su se pojavila na svim znanstvenim osnovama. “Tražimo pravni legitimitet, a to je ova peticija. Građani su mjerodavni, oni će ocijeniti jesmo li bili na pravom putu, je li naš put samo grupa zanesenjaka ili projekt koji podržava većina”, poručio je. 

Krešimir Planinić iz inicijative U ime obitelji izrazio je uvjerenje da će “proklamiranjem života slaviti i radost nerođenog života i osvijestiti i taj život u pozitivnom svjetlu”. Peticija je jedan od demokratskih alata kojim to žele postići, dodao je. 

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević poručila je kako je pravo na život temeljno pravo iz kojeg proizlazi svako drugo pravo, a Kristina Pavlović iz udruge GROZD da “civilizacija koja ubija svoju djecu nije napredna civilizacija”, pa je žele učiniti naprednijom.

IMAM PRAVO ŽIVJETI!
Vapaj nerođenih za vašom zaštitom.
ISPUNI PETICIJU

Podijeli