Održan jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

30 tisuća mladih okupilo se 30. travnja u Vukovaru, gradu koji broji ukupno 27 700 stanovnika, gdje su zajedno slavili Gospodina pjesmom i molitvom. I mladi naše župe su sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

Jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži održao se u Vukovaru pod geslom: „Krist, nada naša!” (usp. 1 Tim 1, 1). Na susretu se okupilo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Mladi su sudjelovali na dvodnevnom programu 

Dvodnevnevni je susret koncipiran na način da su mladi prvi dan sudjelovali na programu u župi koja ih je ugostila, a drugi su se dan svi sudionici uputili u Vukovar. Susret u Vukovaru započeo je na Memorijalnom groblju, gdje je molitvu predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski. Nakon molitve sudionici su se uključili u procesiju do dvorca Eltz, gdje se održalo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

Misno slavlje u prostoru dvorca Eltz

Prije početka svete mise mladima se obratio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, te apostolski nuncij – mons. Alessandro D’Errico. Potom je nadbiskupijski zbor mladih, koji je animirao slavlje, otpjevao himnu susreta – „Krist, nada naša!“ Na kraju misnoga slavlja, mladima se obratio i predsjednik HBK, mons. Želimir Puljić, koji je otkrio ime sljedećeg grada domaćina 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži, a to je grad Zagreb.

Nakon što su mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije predali „Križ mladih” mladima Zagrebačke nadbiskupije, okupljenima se obratio kardinal Bozanić i izrazio dobrodošlicu u Zagreb. Također, mladima Zagrebačke nadbiskupije povjerio je organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. godine. Tijekom popodneva mladi su imali priliku sudjelovati u raznim programima, a za one koji su željeli organiziran je i prijevoz do Memorijalnog centra Domovinskoga rata, Ovčare, te Borova naselja.

Program je završen koncertom

Program susreta završio je koncertom koji je započeo u 18 sati. Na koncertu su nastupili Alen Hržica, sestre Husar, Božja pobjeda, Opća opasnost te kao gost iznenađenja – Miroslav Škoro. Okupljenima se za vrijeme koncerta obratio p. Ivan Mandurić, koji je održao kratak nagovor i predvodio molitvu „Pošalji mene, Gospodine!” Time je završen jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

Program susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Na Jubilarnom desetom Susretu hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Vukovaru u razdoblju od 29. i 30. travnja pod geslom Krist, nada naša (1 Tim 1,1), sudjelovat će i 1250 mladih iz 42 župe Vrhbosanske nadbiskupije.
 

Kako biste doznali što to očekuje mlade tijekom dvodnevnog susreta, pročitajte u nastavku cjelokupan program:

SUBOTA, 29.4.2017.
Dolazak kod obitelji, ručak, druženje sa domaćinima, odmor
16:00 Program u župama, duhovni program
22:30 Kraj programa po župnim zajednicama

NEDJELJA, 30.4.2017.
09:00 Molitva na groblju
09:30 Polazak sa groblja prema dvorcu Eltz, mjestu euharistijskog slavlja
(Mladi iz grupa koje nisu raspoređene za dolazak na groblje dolaze nakon iskrcaja do dvorca Eltz)
11:30 Središnje euharistijsko slavlje
13:30 Završetak euharistijskog slavlja i podjela okrjepe
14:00 Početak programa u gradu

SREDIŠTE GRADA
Nastupaju:
14:10 - 14:40 Grupa RiM
14:40 - 15:00 Mladi župe Gunja
15:00 - 15:40 Zvonimir Kalić i Adrijana Baković
15:40 - 16:00 Učenici
16:00 - 17:00 "Učitelju, gdje stanuješ?", predstava po knjizi Bog u metrou
17:00 - 17:45 Hrvatsko nadzemlje, Umjetnička kolonija – izrada kipova u ledu „Uspomene iz Vukovara“

KOLODVOR
Mogućnost obilaska grada autobusima:
Linija 1 Borovo naselje
Linija 2 Memorijalni centar Domovinskoga rata
Linija 3 Ovčara

DUHOVNOST
Mogućnost obilaska i molitve u vukovarskim crkvama:
sv. Filipa i Jakova, Gospe Fatimske, Kraljice mučenika

ZNAMENITOSTI
Mogućnost obilaska:
Mjesto sjećanja, Vukovarska Bolnica, Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture, vožnja brodom Bajadera, obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti grada i dr.
18:00 Početak završnog koncerta SHKM-a (Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Božja Pobjeda i Opća Opasnost)

PONEDJELJAK, 1.5.2017.
Mogućnost za ostanak - razgled po nadbiskupiji

Predstavljen logo, himna i molitva susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Đakovačko-osječka nadbiskupija i Ured za mlade HBK predstavili su logo, himnu i molitvu susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se pod geslom „Krist, nada naša" (usp. 1 Tim 1, 1) održati 29. i 30. travnja 2017. u Vukovaru.
 
LOGOTIP     GESLO     HIMNA     MOLITVA

Značenje logotipa:

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se 29. i 30. travnja 2017. godine u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u gradu Vukovaru, pod geslom Krist, nada naša (1 Tim 1,1). Želja nam je kroz logotip poruku nade prenijeti mladima koje pozivamo na ovaj susret, nade koja po Kristu ulazi u živote nas kao pojedinaca i kao zajednice.

Logotip sadrži tri ključna elementa: križ, golubicu i siluetu vukovarskog vodotornja. Križ je središnji simbol kršćanstva, u križu kršćanin prepoznaje znak Kristove muke ali isto tako i put prema uskrsnoj nadi. Na taj način križ u ovome logotipu obuhvaća i značenje koje je grad Vukovar imao i ima za našu domovinu, simbol stradanja ali i simbol nade u trenucima koji se čine beznadnim.

Simbol golubice izabran je iz dva razloga. U prvome redu golubica simbolizira mir koji je u svakom vremenu potreban čovjeku, mir zbog kojega je Vukovar i podnio svoju žrtvu. Vrijeme mira ujedno je i vrijeme nade u kojemu čovjek može oživjeti svoju sadašnjost i planirati svoju budućnost. Drugi razlog za izbor simbola golubice u logotipu je poznati arheološki nalaz Vučedolske „golubice“, jedan od simbola Vukovara i vukovarskog kraja. Golubica u logotipu ne zadržava karakterističnu formu kao metaforu Vučedolskog nalaza, ali preuzima i nosi onu simboliku koju znak golubice prenosi svojom simbolikom.

Treći element je silueta vukovarskoga vodotornja koji simbolizira postojanost i u najtežim trenucima kroz koje je prolazio grad Vukovar sa svojim stanovnicima kao i cijela naša domovina. Vukovarski vodotoranj nadaleko je poznat simbol grada Vukovara kojim se u logotipu htjelo dati uočljivi i prepoznatljivi identitet i poveznicu sa gradom domaćinom ovoga susreta.

Boje logotipa su plava, bijela, crvena i žuta, boje prisutne na zastavi i grbu grada Vukovara. Boje su uzete i zbog svog simboličkog značenja. Plava kao boja neba i rijeka Dunava i Vuke koje protječu kroz Vukovar. Bijela boja mladenačke i vjerničke radosti; crvena kao boja mučeništva kroz koje je prošao grad Vukovar i njegovi stanovnici, te žuta odnosno zlatna kao boja uskrsne proslave i Kristove pobjede, budući da se susret održava u uskrsnome vremenu.

Logo i njegove aplikacije funkcioniraju kao samostalni ili kao kompozicijski subjekti. Same aplikacije loga u suvremenim medijima izrazit će se animacijama i kolorizmom. Na materijalima će se logotip aplicirati koloristički kao i u negativu. Logotip će poslužiti i kao temelj za cjelokupni vizualni i koloristički identitet ovoga susreta.

Tumačenje gesla:
Krist, nada naša (1 Tim 1,1)

Za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, odabrano je geslo „Krist, nada naša“ (1 Tim1,1).

U izboru gesla, Organizacijski odbor vodio se željom da u aktualnom trenutku mladima koji će doći na ovaj susret, pruži poruku s kojom se mogu poistovjetiti. Željeli smo povezati ono što je vodilo generaciju Vukovarskih branitelja kao i mnoge druge značajne osobe iz povijesti grada Vukovara i naše nadbiskupije sa suvremenom generacijom mladih ljudi.

Za mladoga čovjeka u svakom povijesnom trenutku nada u budućnost i bolje sutra je osnovni pokretač njihovoga djelovanja. Na poseban način želimo povezati današnju generaciju mladih, njihova nadanja i nastojanja, njihove ideale s nadanjima i nastojanjima generacije koja je sudjelovala u obrani grada Vukovara. I tada, kao i danas, nad budućnost mladih ljudi nadvile su se sumnje i poteškoće. Tada su to bila ratna stradanja, a danas je to nesigurnost za egzistenciju i osjećaj bespomoćnosti pred mnogovrsnim problemima koji su zahvatili naše društvo.

Ovim susretom želimo probuditi nadu koja živi u mladom čovjeku i potaknuti ih na djelovanje i proaktivnost kroz koju oni sami mogu mijenjati najrazličitije negativne društvene fenomene. Na taj način mogu postati stvaran čimbenik pozitivnih promjena, kao što je generacija vukovarskih branitelja bila čimbenik promjene u modernoj hrvatskoj povijesti. No, mi želimo našu nadu temeljiti u Kristu, jer je On jedini jamac stvarne nade za svijet.

U Kristovu evanđelju, u Njegovu predanju na križu i u uskrsnuću, kršćanin prepoznaje nadu koja često ide „protiv svake nade“ (Rim 4,18). Upravo je ta snaga i nada bila potrebna Vukovaru i Vukovarcima u vrijeme domovinskoga rata i isto tako je potrebna danas i gradu Vukovaru kao i cijeloj našoj domovini. Kršćanska se nada ne zaustavlja samo u pasivnom promatranju i iščekivanju, nego svoju puninu doživljava u djelatnoj ljubavi. Stoga je namjera organizatora da kroz različite aktivnosti u pripremi i izvođenju ovoga susreta, potaknu, napose mlade, na takvo življenje nade koja se daje i mijenja i svijet i čovjeka.

Himna Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017:

Krist - naša nada

Pjevamo ti pjesmu
slave i hvale
gledajući, Kriste,
Tvoj bijeli križ.

Tu gdje je Tvoja
suza pala,
gdje molitve grle
križeva niz.

Mladost Ti pjeva
pjesmu nade,
neka se Tebi
u nebo vine.

Ovdje je na zrnu Očenaša
zakucalo srce domovine.

Ref. 2x

Krist je naša nada,
pjesma i snaga.
Otkucaji srca naših
to je Njegov glas.
Mi smo vjera živa, 2x
mi smo srce Krista,
koje ljubav daje
svijetu na spas.

Vjera je naša
od svega jača.
Nebo uvijek iznad
kišnih oblaka.

Naše su pjesme
pune Božje radosti.
Kristove su staze
put do vječnosti.

Njegova je ljubav
zagrljeni križ.
On je naš Otkupitelj,
On je Božji Sin.

Molitva Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017:

Bože, naš Oče,
učvršćivao si nadu Abrahama, praoca naše vjere
u obećanje da će postati ocem velikoga naroda.
Po riječima proroka dao si nadu Izabranom narodu
navješćujući mu dolazak
Onoga koji će okupiti Ostatak Izraelov i biti svjetlost narodima.

Sine Očev,
u tvome rođenju od Djevice ispunja se Stari savez
a u Radosnoj vijesti
spoznajemo svu dubinu Ljubavi,
najizvrsnije očitovane u tvojoj muci i smrti na križu.
Riječi anđela „Nije ovdje, uskrsnu!“ (usp. Lk 24,5-6),
oživjele su nadu apostola i novoga naroda Božjega – Crkve.

Duše Sveti,
ti nadahnjuješ i uzdržavaš svoju Crkvu.
Vodiš je u nestalnostima ovoga svijeta.
Otkrivaj nam „kolike li nade u pozivu našem“ (usp. 1 Ef 1,18),
kako bi zajednica Crkve, napose mi mladi,
mogli biti svjedoci evanđelja i „novi Jeruzalem“
u našoj domovini i svijetu u kojemu živimo.

Zahvaljujemo ti za svjedočanstvo nade naših očeva i predaka,
koji su svojim životom i žrtvom
u nedaćama minulih vremena
ostavili živi spomen nade nama i budućim naraštajima.

Pratio nas zagovor naše nebeske Majke Marije
i proslavljene Crkve
na putu na koji nas pozivaš,
putu koji nas vodi k tebi,
izvoru i uviru svake nade.

Po Kristu, Učitelju i Gospodinu našemu,
„nadi našoj“ sada i u vijeke vjekova.
Amen.

Otvoren natječaj za himnu i logotip SHKM-a Vukovovar 2017

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) pod geslom „Krist, nada naša“ (usp. 1 Tim 1, 1) održat će se 6. i 7. svibnja 2017. u Vukovaru u organizaciji Ureda za mlade HBK i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U tu svrhu Organizacijski odbor SHKM-a raspisuje NATJEČAJ za logotip SHKM-a te NATJEČAJ za himnu SHKM-a. Natječaji su otvoreni od 22. travnja 2015. i objavljeni na službenoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije OVDJE.

Natječaj za logotip SHKM-a 2017.

Natječaj za himnu SHKM-a 2017.

 

Naši madi svojim dolaskom uveličali SHKM u Dubrovniku

U dvogodišnjoj pripravi na katehezama susreta mladih naše Župe uz dobrovoljne aktivnosti, izradu božićnih i uskrsnih ukrasa, te pečenje i prodaju kolača, pomoć i podršku naših župljana dobrovoljnim prilogom, mi mladi, otišli smo na SHKM-i u Dubrovnik.

Petak 25.04.2014. u 22:00h uz blagoslov i molitvu župnika Ivana Štivičića krenuli smo na naše putovanje u Dubrovnik „NA SLOBODU POZVANI“.

Živjeći u svjetlu Božje riječi opredjeljeniji za njegovu istinu zajedno izražavamo svoju pažnju u traganju za istinom o sebi samima u Isusu Kristu.

Ukoliko se njeguje međusobno zajedništvo, svojim druženjem, prijateljstvom, suosjećajnošću, a posve molitvom otvoreni jedni prema drugima izgrađujemo svoj život ka otvaranju Kristovoj blizini.
U jutarnjim satima, u subotu 26.04.2014., predvođeni mladim volonterima Dubrovnika krenuli smo u obilazak grada i znamenitosti.

Nakon obilaska, krenula je procesija iz stare jezgre u luku Gruž gdje je u 17:00 sati dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio misno slavlje na kojem je sudjelovalo preko 35.000 mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Na samom početku misnog slavlja biskup Mate Uzinić zaželio nam je svima dobrodošlicu.
Nakon središnjeg euharistijskog slavlja SKHM-i u luci Gruž u Dubrovniku naši mladi su se raspršili po čitavoj Dubrovačkoj biskupiji.

Mladi su u nedjelju 27. travnja, drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži, sa svojim obiteljima - domaćinima, koji su nas velikodušno udomili u svoje domove, sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju u Župi Dubrovačkoj, sv. Marije Magdalene – Mandaljena.

Uvijek ćemo se sjećati Dubrovnika, i po suncu i po kiši!

Velika hvala svim obiteljima koja su nas primila i otvorila svoja vrata i srca, pozdrav od mladih iz Župe Kraljice svete Krunice – Nova Gradiška.

Neka Uskrsli Kristi uvijek živi u nama!

Fotografije Susreta Hrvatske Katoličke Mladeži možete pogledati u našoj galeriji.