Mladi naše župe danas putuju u Dubrovnik na SHKM

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je susret mladih katolika koji se održava svake dvije godine u jednom od gradova Republike Hrvatske. 

Deveti po redu SHKM održat će se u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine. Mladi naše župe također putuju u Dubrovnik! 

Kroz kateheze su se mladi naše župe pripremali za ovaj susret, na koje su svi sudionici bili obvezni sudjelovati, a kateheze su sami održavali pod ravnanjem našeg župnika.

Mladi sa velikim uzbuđenjem i radošću očekuju putovanje u Dubrovnik na SHKM, vesele se zajedničkom druženju, pjesmi i posebice molitvi.

Večerašnja sveta misa u 19:00 sati namijejenjena je za sve mlade iz naše župe koji sudjeluju na ovogodišnjem SHKM-u, a poslije mise u večernjim satima planiran je polazak za Dubrovnik!

Iz daleke Slavonije “s osmjehom na susret krećemo jer znamo Bog je s nama tu…”

Završne pripreme za SHKM Dubrovnik 2014

Na ovom skupu sudjelovat će oko 35 000 mladih katolika iz Hrvatske, inozemstva i Dubrovačke biskupije, što bi trebalo biti najveće okupljanje mladih hrvatskih katolika do sada.

Pripreme za ovaj projekt započele su prije dvije godine, a proteklih nekoliko mjeseci se pod vodstvom Organizacijskog odbora SHKM intenzivno koordiniraju s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko–neretvanskom županijom i Policijskom upravom Dubrovačko–neretvanskom. Više od 22 000 mladih hodočasnika bit će smješteno kod obitelji širom Dubrovačke biskupije, uključujući i elafitske otoke, Mljet, Korčulu i Pelješac. Oko 6 000 mladih smjestit će se u školskim i sportskim dvoranama, dok će oko 500 mladih boraviti po samostanima i župnim uredima. Pedesetak mladih hodočasnika iz Vukovara smjestit će se u Biskupskom dvoru u Gospinom polju. 

U tjednu uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži, od 21. do 26. travnja 2014., održat će se Festival mladih, što uključuje raznovrstan kulturni i duhovni program, kao i bližu pripremu mladih Dubrovačke biskupije za Susret. Prvog dana Susreta, 26. travnja, zabavni i duhovni program započet će već u jutarnjim satima na 17 različitih lokacija Gradu. Svečano otvorenje susreta predviđeno je ispred crkve sv. Vlaha u 12 sati. U 14,30 sati mladi će krenuti u procesiji iz Grada prema Gružu, gdje će se u 17,00 sati održati euharistijsko slavlje koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Alessandrom D’Erricom, 14 nad/biskupa i 500 svećenika. Euharistijsko slavlje slavit će se na prostoru od oko 15 000 m2, na istom mjestu u luci Gruž na kojem je prije 11 godina misu služio papa bl. Ivan Pavao II., koji će sljedeći dan u Rimu biti proglašen svetim, a čije će relikvije biti izložene ispred oltara. Euharistijsko slavlje izravno će prenositi Hrvatska televizija.

Sudjelovanje u euharistijskom slavlju biti će moguće isključivo uz akreditacije koje, uz sudjelovanje u euharistijskom slavlju, omogućuju i besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza, slobodan ulaz u gradske muzeje i popuste u određenim ugostiteljskim objektima. Prostor euharistijskog slavlja će biti podijeljen na 12 polja i imat će 4 ulaza. U dogovoru s Lučkom upravom Dubrovnik i stručnim službama Grada Dubrovnika, prostor će se i hortikulturno prilagoditi privremenim izmještanjem maslina i česmina, koje će se odmah nakon Susreta ponovno vratiti na isto mjesto. Projekt i rješenje uređenja prostora i svečane bine izradili su Studio Vetma ARH d.o.o., a u rješenju liturgijskog prostora sudjelovao je Maro Krile, profesor dizajna iz Dizajnerskog studija m&m.

Opširnije...

Kateheza za SHKM - Srce moje po srcu Tvome

Kateheze za SHKM Dubrovnik izradio je pododbor za kateheze na čelu s profesoricom Romanom Đuka-Alemani. Pododbor za kateheze čine vjeroučitelji iz Dubrovnika: Ana Matić, Šime i Ana Zupčić, Željana Lučić, Romana Đuka-Alemani, s. Branka Plenča, Ružica Gavrić, Ivana Podnar, Simona Gavrić. Kateheze je recenzirala prof. dr. sc. Ana Thea Filipović, a savjetom su pomogli
prof. dr. sc. Milan Šimunović i prof. Mirjana Vučica. U pripremi kateheza išlo se na ideju da se izradi manji broj kateheza koji bi omogućio svima izvođenje kateheza. Obilježje i posebnost ovih kateheza je pokušaj snažnog povezivanja svake kateheze s mjestom susreta tj. gradom Dubrovnikom, kao i povezivanje sa školskom lektirom Ivana Gundulića "Dubravka". Središnja tema svih kateheza su plodovi duha koji se prepoznavaju u simbolici gradskih tvrđava. Uz to, kateheze sadržavaju prijedlog za obradu sakramenata koji se mogu povezati sa sadržajem pojedine kateheze.

Misao vodilja u izradbi kateheza bila je završna scena Dubravke u kojoj svaki lik iz pastorale daruje Slobodi svoje najljepše što ima: REDOVNIK pušta iz kaveza ptice koje svojim letom predočavaju slobodu kakvu želi za Dubrovnik. MILJENKO želi da sloboda vlada u miru, zato joj daje grančicu masline. DUBRAVKA poklanja ružu koja svojom ljepotom uljepšava i ostalo cvijeće, u želji da sloboda svojom slavom resi Dubrovnik. Ostali likovi koji su svojim djelovanjem prijetili opstanku Dubrovnika, upravo te svoje mane prinose slobodi kao zavjetni dar i simbol. Tako ZAGORKO nudi svoje uzdahe i plač, kao znak svoje prijeke naravi od koje se želi odijelit. DIVJAK nudi svoje vilinske haljine kao znak taštine i ludosti s kojom zauvijek želi prekinuti. JELJENKA moli Slobodu da primi med koji, po naravi sladak, postaje simbol uzvišenosti u odnosu prema onima koji se kite tuđim perjem. VUK daruje vino koje proizvodi smijeh, utjehu.

Kao što su DUBROVAČKE ZIDINE i kule stoljećima branile slobodu, opisanu ne samo u književnosti nego i u arhitektonskoj povijesnoj ostavštini, tako i danas one mogu biti SIMBOL I POLAZIŠTE SAVRŠENIJEG SHVAĆANJA SLOBODE, onog koje nam je Isus svojim spasenjskim djelovanjem posvjedočio, omogućio i na koju nas poziva. 

Blaga slobode - Tema 1. kateheze

 Tema 1. kateheze, uvodne, je iznošenje ideje o savršenijem shvaćanju slobode kroz povezanost s gradskim kulama, Dubravkom, sakramentima i darovima Duha Svetog!

MATERIJAL - KLIK 

Kultura vjernosti - Tema 2. kateheze

 Tema 2. kateheze je VJERNOST Bogu. Kao što se Zagorko PLAČEM oslobađa starog ja, često i nama zdvajanje bude korak, pokret, poticaj natrag Bogu. Iako smo KRŠTENJEM pritjelovljeni Isusu, zbog slabe naravi zapustimo sjeme vjere i vezujemo se često za osobe koje štujemo, volimo više nego Boga (idolopoklonstvo). Savjest (plač, očaj) nam posvijesti stanje zarobljenosti, te se sjetimo Isusovog poziva: "Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas OSLOBODITI" (Iv 8, 31-32). MINČETA kao najviša gradska kula simbol je vjernosti - onoga što treba u nama biti najvidljivije.

MATERIJAL - KLIK

Oruđe mira - Tema 3. kateheze

 Tema 3. kateheze je MIR. MASLINA je oduvijek simbol mira, pa tako i Miljenku. Kršćanima je, naravno, ona simbol unutarnjeg mira, slobode od grijeha koju uvijek iznova ostvarujemo SAKRAMENTOM POMIRENJA ("Ta iznutra iz srca čovječjeg proizlaze..." Mk 7,21; "Tko čini grijeh, rob je grijeha." Iv 8,34). Takav nas onda mir čini monumentalnom utvrdom slobodnog života poput tvrđave REVELINA. "Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši" (Iv 14,27).

 MATERIJAL - KLIK

Radost u Gospodinu - Tema 4. kateheze

 Tema 4. kateheze je RADOST koja je simbolizirana VINOM kako u Dubravci, tako i u životu. U životu autentičnog kršćanina izvor radosti je EUHARISTIJA, tijelo i krv Isusova, jer radost je kći žrtve. Euharistija nas hrani i povezuje međusobno kao što ZIDINE povezuju tvrđave i brane od zla (neumjerenosti , ovisnosti = neslobode). Euharistija je zahvaljivanje koje rađa radošću. Svi smo pozvani sjedinjenjem duša s Isusovom žrtvom učvršćivati cjelokupno naše djelovanje. "Uzmite i pijte svi..." (Mk 14,23-24).

 MATERIJAL - KLIK

Ključ Raja - Tema 5. kateheze

 Tema 5. kateheze je LJUBAV. Nju prikazujemo simbolom PTICE koja nas asocira na Duha Svetog u Novom zavjetu prikazanog i u obliku goluba. SAKRAMENTOM POTVRDE Duh nas jača u slobodi od sebeljublja i oholosti koje su posljedica straha od neprihvaćanja, kompleksa. TVRĐAVA SV. IVANA koja čuva ulaz u luku slobode - tvrđava je ljubljenog učenika koji je ustrajao do kraja pod križem. Pokazuje kako ljubav bdije i pobjeđuje sva pitanja, nerazumijevanja, boli, bolesti , probleme, strahove. Slušajmo poziv: "Zapovijed vam novu dajem; ljubite jedni druge..." ili "ostanite u mojoj ljubavi." (Iv 15,9-14)..

 MATERIJAL - KLIK

Biti velikodušan - Tema 6. kateheze

 Tema 6. kateheze je VELIKODUŠNOST, a njen simbol je RUŽA – kraljica cvijeća. Cvijeće je slika Božje velikodušnosti u stvaranju i predstavlja slobodu od škrtosti ("Evo dajem vam sve bilje.." Post 1,29). Pozivom "Plodite se i množite" (Post 1,28) nakon stvaranja Bog sve stvoreno povjerava čovjeku/ljudima ("i sebi zemlju podložite"), da nastave stvarati u velikodušnosti. Odgovor Hrvatske i EU je danas, nažalost, vidljiv u depopulacijskim procesima. SAKRAMENTOM ŽENIDBE Bog blagoslivlja spremnost na darivanje i stvaranje. Simbol tog sakramenta je tvrđava BOKAR, kao diskretni, ali postojani čuvar zajedništva.

 MATERIJAL - KLIK

Izvidenice Duše - Tema 7. kateheze

 Tema 7. kateheze je UZDRŽLJIVOST. Skidanje stare VILINJE ODJEĆE razuzdanosti da bi se obuklo novo odijelo uzdržljivosti vodi nas na tvrđavu LOVRIJENAC. Na osami, a opet strateški blizu radi obrane Grada, fizički pokazuje kako Isusovi učenici (SVEĆENIČKI RED) trebaju biti u svijetu, a da nisu od svijeta: ne ravnaju se po mjerilima svijeta. Poziv: "Pazite da vas tko ne zavede!" (Mt 24,4) "Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo." (Mt 26,41) apelira na svijest izloženosti grijehu i na uzdržavanje od ljudskih poriva.

 MATERIJAL - KLIK

Srce moje po srcu Tvome - Tema 8. kateheze

 Tema 8. kateheze je je BLAGOST. Simbol blagosti je MED - nasuprot gorčini i zavisti neispunjena čovjeka. Blag je onaj koji je slobodan za darivanje života, spreman na najveću žrtvu radi slobode - vanjske i unutarnje. Tvrđava IMPERIJAL s križem u blizini podsjeća na one koji su u Domovinskom ratu ostali vjerni do kraja nasuprot onima "koji se tuđim rese". Poziv star dvije tisuće godina: "Ako mi tko hoće služiti neka ide za mnom.. ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo..." (Iv 12,24) su u povijesti Crkve mnogi slijedili. Liturgijska slika te žrtve je SAKRAMENT BOLESNIČKOG POMAZANJA koji čovjeka ispunja snagom u iskušenju i patnji, koju onda Bog blagoslivlja "obilatim rodom".

 MATERIJAL - KLIK

Papa Franjo blagoslovio Susret mladih - SHKM 2014

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je objavio dojmove prvog susreta s papom Franjom na svom profilu.

 "Jučer sam, mjesec dana prije SHKM Dubrovnik 2014., pohodio 'Apostolske pragove' preporučujući Susret, njegovih 1.600 volontera i 35.000 mladih sudionika, kao i Dubrovačku biskupiju i brojne obitelji koje su se odazvale pozivu da ugoste naše mlade goste, apostolskom prvaku sv. Petru i njegovim svetim nasljednicima, osobito bl. Ivanu XXIII. i bl. Ivanu Pavlu II. koji će za mjesec dana biti proglašeni svetima." - ističe između ostalog biskup Uzinić. 

Tom prilikom upoznao ga je s projektom SHKM, koji će u Dubrovniku okupiti 35.000 mladih katolika. Između ostalog predao mu je i prigodnu majicu susreta, te ga zamolio da blagoslovi Susret i sve sudionike, što je papa Franjo rado i učinio.

Biskup Uzinić papi je predao i poruku 1600 volontera SHKM-a Dubrovnik 2014, koja glasi: „Dragi papa Franjo, zahvaljujemo Vam se na vašoj molitvi i podršci u ime 35 tisuća mladih koji će se za mjesec dana okupiti na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku u Hrvatskoj, pod geslom: „Na slobodu pozvani!“ (Gal 5,13). Mladi će se okupiti dan uoči kanonizacije dvojice velikih papa na mjestu gdje je prije 10 godina bl. Ivan Pavao II. proglasio blaženom Mariju Petković. Dok se pripremamo za najveći susret mladih u našoj domovini ikada, pozivamo Vas da budete povezani s nama u molitvi i podijelite nam svoj apostolski blagoslov. Vole vas i mole za vas, 1600 volontera SHKM-a Dubrovnik 2014.“

Veliki odaziv obitelji za smještaj mladih sudionika SHKM 2014

Brojne obitelji Dubrovačke biskupije otvorit će vrata svojih domova sudionicima nadolazećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), 26. i 27. travnja ove godine u Dubrovniku, na koji dolazi rekordan broj od 32.000 mladih vjernika iz Hrvatske, regije i svijeta.

Do sada se osigurao smještaj za 20.000 mladih sudionika SHKM u obiteljima, dok će oko 10.000 mladih biti smješteno u dvoranama, školama i vrtićima. Očekujemo da će obitelji primiti još mladih vjernika u svoje domove, gdje će mladima biti ugodnije i udobnije. 

Obitelji pojedinih gradskih župa primaju preko tisuću mladih, kao npr. Župa sv. Mihajla, čije će obitelji prema sadašnjim podacima ugostiti 1200 mladih, obitelji Župe sv. Petra više od 1000 mladih, jednako kao i Župa sv. Nikole u Cavtatu. Posebno je zanimljivo spomenuti Župu sv. Spasa u Vitaljini, gdje će 117 vjernika primiti više od 200 mladih. Velikom interesu obitelji za smještaj mladih vjernika svjedoči i jedna obitelj iz Sustjepana koja će svoj dom otvoriti za 50-tak mladih vjernika.

Brojne obitelji Dubrovačke biskupije žele biti dio zajedništva mladih i ugostiti mlade vjernike na jednu noć, a Dubrovnik je i ovaj put put kao i mnogo puta dosad u svojoj bogatoj povijesti pokazao svoju otvorenost i velikodušnost. Zbog velikog odaziva, mladi će se smjestiti i u školskim i sportskim dvoranama i sličnim objektima, kao što je to bilo i na prethodim Susretima hrvatske katoličke mladeži u drugim biskupijama.

Zahvaljujući malim privatnim poduzetnicima i privatnim iznajmljivačima, koji su se odazvali pozivu za smještaj mladih, mladi će prespavati i na brodicama privezanim u gruškoj luci, te brojnim dubrovačkim apartmanima.

Biskup Uzinić uputio je prošle nedjelje svim vjernicima pismo zahvale u kojem se zahvalio „svakoj obitelji ponaosob, koja je otvorila svoje srce i svoj dom mladima iz Hrvatske, regije i svijeta, koji nam dolaze“. Također, zbog rekordnog broja mladih koje dolaze na susret u Dubrovnik, pozvao je sve obitelji da pronađu još malo prostora u svojim domovima. “Ovo je prigoda da svi budemo dio žive Crkve, da sudjelujemo u duhovnom buđenju naše biskupije!“ - naglasio je biskup Uzinić.